Yıkanabilir Kumaş Bebek Bezi

Baybars 7 aylık

Hamileyken kullan-at bezlerin içerdikleri kimyasallar dolayısıyla bebeğe verebileceği zararları ve yarattığı çevre kirliliğini okuduktan sonra bebeğimi kumaş bezle bezlemek kararını aldım.  Öyle ki, bebeğime ilk aldığım şeydi kumaş bezler ve Baybars 3 haftalıktan 18 aylık olana kadar (yolculuklar ve tatiller hariç) bu bezleri kullandı.

Bu yeni nesil kumaş bezlerin en güzel tarafı çıtçıtlı (veya cırtcırtlı) sızdırmaz kilota benzemeleri ve en önemlisi de makinada yıkanabiliyor olmaları elbette. Anneye çok büyük bir kolaylık sağlıyor. Hele bir de kurutma makinanız varsa, bezleri maksimum 3 saat içinde tekrar kullanabiliyorsunuz. Devamlı bez satın alma derdiniz yok, diyelim ki 25 kumaş bez iki günde bir yıkıyor olsanız bile yetiyor.

Baybars’ın doğduğu ilk haftalarda kullan-at bezleri kullanırken kaka daha çok dışarı taşıyordu ve kıyafet daha çok değiştirmek zorunda kalıyordum. Bu bezleri kullanırken bir kere bile taşma olmadı :). Kumaş bezlerin dışları su geçirmez ‘polyurethane laminate’ (PUL) denen bir çeşit kumaşla kaplı olduğu için sızdırmıyor. Tek dezavatajı bebeğin poposunun bezle daha kocaman durması. Tabii hiçbir bez kağıt ve plastikten daha ince olamaz. Bu bezlerin en güzel yanı ise desenleri ve rengarenk olmaları. Popolar çok şirin duruyor.

Yıkama Rutini

İlk aylarda bezlerin kakalı olanlarını tazyikli suyla hemen akıtıyordum. Bezler kapaklı kovada en fazla bir gün bekliyordu. Makinada ilk önce soğuk suyla kısa programda yıkıyordum çişden kakadan arınsın diye. Daha sonra 60 derecede toz sabunla (Dalan Roxymatik) yıkıyordum, ph derecesini naturalize etmek için de yumuşatıcı gözüne az miktarda elma sirkesi koyuyordum. Tertemiz çıkıyordu bezler.

Sterilize etmek için 60 derece kafi geliyor. Daha sıcak yıkamak istiyorsanız dışı su geçirmez kumaşlı olan bezleri tercih etmeyin. Çünkü bunlar en fazla 60 derecede yıkanmaları tavsiye ediliyor daha yüksek ısıda su geçirmez kumaşın erime ve bezin işe yaramaz hale gelmesi riski var.

Bu bezleri kullanırken Baybars’ın hiç pişik olmadığını da belirtmeden geçmeyeyim. Tabii bunda sık değiştirmek büyük etken olsa gerek.

Nereden Alınır?

Bezlerin çoğunu ebay‘den satın aldım. Zaten yıkanabilir bezlerin çoğu Çin’de üretildiği için (buna ünlü Amerikan markaları da dahil, fuzzybunz gibi) direkt Çin’den sipariş verdim. Tanesi 6 dolardan :). Aldığım iki adres var,

İlki sunbaby idi. Bu bez biraz küçük onun için yenidoğanlar için ideal, 1 yaşından sonra biraz küçük geliyor. (18 aya kadar kullandım ama tekrar sipariş verecek kadar memnun kalmadım.)

En memnun kaldığım bezlerse Alvababy‘den sipariş ettiklerimdi. Alvababy‘de çok farklı desen ve çeşitler mevcut 🙂 ve kumaşları daha kaliteli dolayısıyla daha dayanıklı. Birçok kişinin Alvababy’den sipariş verdiğini ve siparişlerinin de sorunsuz ellerine ulaştığını biliyorum. Alvababy’ye ebay‘den de ulaşmanız mümkün.

Gece de aynı bezlerimizi kullandık. Fakat iki tane ara bezi (microfiber bez) koyuyordum. Akşam 8 sabah 7’ye kadar duruyordu. Eğer her saat başı emmeye kalkmamışsa sızma olmuyordu. İlk aylarda zaten her emmeye kalktığında alt değiştirdiğim için hiç problem yoktu.

Eğer bebeğiniz doğar doğmaz tek beden cepli kumaş bezlerden kullanacaksanız, bunlar tam olmayabilir, bacaklardan bol gelebilir ve taşma olabilir. Ben o yüzden satın aldığım bezleri Baybars ancak 3 haftalık olduktan yani bacakları tombullaştıktan sonra kullanmaya başlayabildim. İlk ay için pamuklu bez ‘prefolds’ ve üzerine de su geçirmez kılıf (cover) kullanmak en mantıklısı. Bir dahaki bebeğime öyle yapacağım inşallah :).

Son olarak, hazır bezlerin dünyaya verdiği tahribattan ve içerdiği kimyasallardan dem vuralım. Bir kullan-at bebek bezinin içinde 50 farklı kimyasal olduğunu ve tenimizin de herşeyi emdiğini dikkate alalım lütfen.  İnsan ömrünün en korumasız zamanında ve üstelik vücudun en hassas yeriyle olan bu kimyasal temasın gayet tabii karşılanması bana çok iç burkucu geliyor açıkcası. Kullan-at bezlerin aşırı derecede emici olmasını sağlayan Sodium Polyacrylate denilen madde ne yazık ki ‘toksik‘ ve eğer kullan-at bezlerden kullanıyorsanız bu minik jel kristallere benzeyen maddeye bebeğinizi altını temizlerken sıklıkla rastlayabilirsiniz.  Maalesef aynı madde kadın bağlarında da mevcut.
Kullan-at bebek bezlerinin zararlarını okumak için şu makale’ye bir göz atın derim.
Bir de işin milyonlarca çöp kısmı var ki sadece ABD’de yılda 22 milyar kullan-at bez çöpe atılıyor olmasını (New York Times) aklım almıyor.

Yıkanabilir Kumaş Bebek Bezi” üzerine 30 yorum

  1. sumeyye

    selamlar, 3.5 aylik hamile, heycanla bebegini bekleyen bir anne adayiyim, blogunuzu tevafuken buldum ve cok begendim tesekkur ederim verdiginiz butun bilgiler icin:) bende yukarida baksettiginiz bezlerden bebegim icin kullanmak istiyorum, ve siparis vermeyi dusunuyorum, cok acemiyim bu konuda, sunbayin sitesine girdim, fiyatlar gayet makul ama aradaki farki tam anlayamadim, siz asagida yazili olanlardan hangisini kullandiniz mumkunse ogrenebilir miyim?

    Packs with Bamboo inserts
    Packs with Blend inserts
    Packs with Microfiber inserts
    Packs without insert

    tesekkur ederim saygilarimla

    Beğen

  2. Merhaba,
    Ben de doğacak olan bebeğiniz tebrik edeyim öncelikle 🙂 ve kumaş bez kullanmak istediğiniz için de sizi! İkinci bebeğimle aynı zamanlarda doğacaklar neredeyse demek ki..
    Sunbaby sitesinden sipariş verdiğm zaman sadece tek tip cepli bez mevcuttu, elimde kalınca bambu ve microfiber karışımı yani blend tarzı arabezlerim olduğu için ben yalnızca 12 tane cepli bez satın (packs without insert) almıştım. Boyutları oldukça küçüktü 1 yaşına kadar kullandık sonrasında sıkabilir veya olmayabilir. Şimdi baktım sitesine bir büyük boy daha çıkarmışlar.
    Ben çoğunlukla microfiber arabezi kullandım ama bambu çok daha emici. Daha emici olduğu için haliyle daha geç kuruyor. O yüzden tercih sizin. 🙂

    Beğen

    1. sumeyye

      Cok tesekkur ederim cevabiniz ve tebriginiz icin, Insallah Allah saglikli bir sekilde kucagimiza almayi nasip eder. Ben 24 diapers with 48 insert almayi dusunmustum, ama emin degilim miktar konusunda. insallah yeterli olur. bir gunde ne kadar ihtiyaci olacak hic kestiremiyorum.

      Annem ve arkadaslarim israrla ugrasabilecek misin onlari yikamakla dedigi icin biraz endiseliyim ama gonlum bu bezlerden yana. henuz cinsiyeti belli degil belli olunca rengine karar vermeyi ve oyle siparis etmeyi dusunuyorum 🙂 insallah bu kararim benim icin hayirli olur , hem cevreye hem de bebegime zarar vermemis olurum…

      tekrar tesekkurler… selamlar

      Beğen

      1. 24 bezin yeterli gelir büyük ihtimalle. Zaten Sunbaby’in dışı kısmı çok hızlı kuruyor, yedekte de arabez olacağından sorun olmaz diye düşünüyorum. Doğumdan hemen sonra hem iyileşme hem de bebeğe alışma sürecinde kullan-at bezler pratik olabiliyor. Zaten o zift gibi mekonyum bezlerden çıkmayabiliyormuş.

        Beğen

  3. elif

    merhabalar ,bende yıkanabilir bez arayışların dayım .size sormak istiyorum alvababy.com yaptığınız siparişler ne kadar zamanda elinize ulaştı,herhangi bir sorun yaşadınız mı?

    Beğen

    1. Merhaba Elif, sipariş yaklaşık iki haftada elinize ulaşıyor. Çin’den alınan çoğu şey bu sürede geliyor maalesef. Şimdiye kadar benim bildiğim alvababy’den alışveriş yapan herkesin siparişi sorunsuz eline ulaştı.

      Beğen

  4. pinklovemom

    Merhabalar, duyduğum memnuniyeti diğer anneler de hissetsin diye mümkün olduğunca her yerde yazmak istiyorum. Kızım 8 aylık ve yıkanabilir bebek bezi kullanmaya başladık. Oldukça memnunum. Bambinomio adlı bezi duydum ve kullanmaya başladım tam zamanlı olarak. Sizin de yazılarınız da bahsettiğiniz gibi kimyasallardan, organik ve pamuklu bir beze geçiş yapmak, bebeğimi de mutlu ediyor. Sızıntı yapmadan, gece uykusu bölünmeden kullanıyoruz. İngiltere’den bir çok ödül almış bu markayı nacizane size de tavsiye etmek isterim. Sevgiler…

    Beğen

    1. Öneriniz için teşekkürler.. Türkiye’ye farklı markaların gelmesi sevindirici belki rekabet artarsa kumaş bez fiyatları da düşer azıcık. Bir de, geceleri hiç uyanmayan bir 8 aylığınız varsa ne mutlu size :))

      Beğen

  5. Geri bildirim: DIY Bebek Pijama Altı / Upcycled Pyjama Pants made from Old Sweats | Baybars'la Vals

  6. İclal

    Merhaba, Alva baby bezleri ebay den mi kendi sitesinden mi almamı tavsiye edersiniz? Bir de yeni çıkan iki kat lastikli olanları var onları biliyor musunuz?

    Beğen

    1. Merhaba İclal Hanım,
      Alvababy’nin kendi sitesinden topluca satın almak daha uyguna gelir tahminimce. İki kat lastikli derken ‘double gusset’ bezleri kastediyorsunuz sanırım. Onlar daha az sızdırıyorlar dolayısıyla tavsiye ederim.

      Beğen

      1. Zeynep engin

        Merhabalar bloğunuzu Nasıl buldum bilmiyorum ama çok faydası oldu teşekkür ederim. Bu bezlerden Türkiye’de satılıyor mu diye baktım evet satılıyor fakat 40 tl ile başlıyor bir tanesi çok pahalı geldi bana 😁😁😁😁 sizcede pahalı değil mi

        Beğen

  7. Geri bildirim: Tuvalet İletişimi / Bezsiz Bebek | Baybars'la Vals

    1. Alvababy’den aldığım bezleri araları 30 ay olan iki çocuğuma da 1,5 yaşına kadar kullandım. Kaç 60 yıkama yapmışımdır bilmiyorum 🙂 oldukça dayanıklı bezlerdi. Umarım hala aynı kalitede üretiyorlardır.

      Beğen

      1. ekinox

        Cok tesekkurler. tahmin etsemde sizden duyunca daha rahat alicam.

        alvababy kredi kartimi kabul etmiyor; paypal da yok; bu sorunlari cozdugumde bezlere kavusucam umarim : ))

        baska sorularla geri donmek uzere : )

        Beğen

      2. Mevcut kredi kartınızla paypal hesabı açmayı denediniz mi? Kartınızın neden kabul edilmediğine dair bankanızla konuşmanızı tavsiye edebilirim naçizane..

        Beğen

  8. Megbaby ürünleri 600 yımaya kadar dayanabilen özel ürünlerdir. Bu ürünler Türkyede tek patent sahibi firma olan Megbaby tarafından üretilmektedir.Çinden gelen ürünler çok dayanıklı değildir ayrıca naylon dış bez vardır ve sağlıklı olmayabiliyor kumaş özelliğinden dolayı.Bilginze sunarız…

    Beğen

  9. Semiha tk

    Selamn aleykm kardesm alvababy sitesnden alisvers yapacagm arabezi icine dikisli olanlar sanki kullanim acisindan daha mi rahat bir de alva baby e girince ingilizce old icin kafam karışıyor acaba hangi isimli bezi almam ger

    Beğen

    1. Zeynepengin

      A.selam ben aldım yeni doğan ve 2 yaşına kadar kullanabileceği büyüklükteki bezlerini maalesef biz kullanamadık satmayı düşünüyorum isterseniz size satabilirim

      Beğen

  10. Semiha tk

    Alvababy sitesnden catogoriye tiklayp multipack deyip coklu paketlerden almak istyrm iki secenek var cloth diaper cover ve bamboo diapers bambu almak istyrm ama ara bezi icine dikili olandan istyrm nasi bi yol izlemem gerek simdisen tesekkr ederm

    Beğen

Yorum Yazın