Lastikli Çarşaf Dikimi

lastikli_carsafBu diktiğim dördüncü lastikli çarşaf ama her seferinde nasıl diktiğimi unutuyorum. Bu sefer hem bir daha unutmayayayım not edeyim diye hem de dikmek isteyene yardımcı olması amacıyla nasıl dikildiğini fotoğraflayarak anlatmaya çalıştım. Çarşafın yatağı nasıl sardığı anlaşılsın diye tersden geçirdim :). Baybars doğmadan önce yatağının çarşaf ve yastıklarını da kendim dikmiştim. Sonra daha büyük bir yatak alıp yer yatağına geçtik. O yatağa da çarşaf almaktansa dikmeyi tercih ettim.
Lastikli çarşafın nasıl dikileceğine dair internette birçok ‘tutorial’ mevcut. Ben burada bulduğum şemalı anlatımı çok beğendim ve o tarifi göre diktim hepsini. Hesap işleriyle aram hiç mi hiç iyi olmadığı için biçmek önce biraz kafamı karıştırıyor ama doğru bir şekilde biçtikten sonra çok da kolay dikiliyor.

Yatağınızın uzunluğunu ölçün (U).
Yatağın genişliğini ölçün (G).
Yatağın derinliğini ölçün (D).
Yatağın kenarlarını sarması için gereken kumaş miktarı + kıvırma payı = 15cm (K).
Şöyle biçilmesi gerekiyor:
Kumaşın uzunluğu = U + (2 x D) + (2 x K).
Kumaşın derinliği = G + (2 x D) + (2 x K).

Baybars’ın yatağı 80x180cm ve derinliği 18cm olduğu için çarşafın
uzunluğu için; 180 + 2×18 + 2×15 = 2.46 hesapladım ve yuvarlayarak 2,5 metre,
genişliği için; 80 + 2×18 + 2×15 = 1.46 bunu da yuvarlarak 1,5 metre olarak kumaşı biçtim.
lastikli_carsaf1 1. Lastikli çarşafın köşelerini yapmak için kumaşı dörde katladım böylece dört kenarı da üstüste gelmiş oldu. Sonra köşe derinliği için D + K yani 18+15 = 33cm hesapladım içerden 1cm  dikiş payı bırakarak 33x33cm bir kare kestim. (Kare parçaları başka projeler için kullanabilirsiniz işimize şimdilik yaramayacak)
lastikli_carsaf2 2. Sonra köşeleri elde etmek için iki taraftan 33cmlik kestiğiniz yerleri birbirine iğneleyerek birleştirin makinada dikin, kumaşın atmaması için ucuna overlok veya zigzakla temiz dikiş çekin.
lastikli_carsaf3 3. Bütün çarşafın kenarını 2 cm içe kıvırın ve ütüleyin. Ütüledikten sonra makineye çekin. Çarşafın her köşesinin 20cm gerisinden (çarşafın uzun kenarında) lastik geçirmek için dört boşluk bırakın.lastikli_carsaf4 4. Lastiği bir çengelli iğne yardımıyla açık bıraktığınız kenarlardan geçirin arzu ettiğiniz sıkılıkta büzün ve iki köşeden iğneyin. (80+2 x 20 = 120cm’lik kenar için 65cm lastik geçirdim.)

5. Lastik geçirmek için boşluk bıraktığınız açık kenarları lastiğin üzerinden makine geçerek dikin. Fazla lastiği kesin.

Hepsi bu kadar. Şimdi en zevkli kısmı çarşafı yatağa gerçirin ve miniğiniz gece boyu hiç uyanmadan mışıl mışıl uyusun. Çarşaf işe yarar mı bilemiyorum denemekte fayda var :).

İnternette diğer tutorial’ların çoğu çarşafın bütün kenarlarına lastik geçirerek dikimini anlatmış. Ben bir çarşafı öyle diktim ama lastiği sadece dar kenarlara geçirince daha güzel durduğunu farkettim. Diğer lastikli çarşaf dikimi örneklerinden birkaçı için,
Made
Talia Christine
Prudent Baby
adreslerine göz atabilirsiniz.

Lastikli Çarşaf Dikimi” üzerine 6 yorum

      1. Sibel

        120x 190 iç yatağın yüksekliği 24 cm bitmiş hazır bir lastikli carsaf alsam ölçü ne olmalı rica etsem bilgi verir misiniz

        Beğen

Yorum Yazın