Maymun Ekmeği / Tarçınlı Şekerli Ekmek (Monkey Bread)

maymunekmegiBu aralar devamlı tatlı, bilhassa tarçınlı hamurlu şeyler yemek istiyorum. Monkey bread’i ilk defa Martha Stewart yaparken izlemiştim ve o zamandan beri yapmayı aklıma koymuştum. Dün karşıma çıkan ilk makul tarifi kendime göre uyarlayarak denedim ve harika oldu. Mayalı şeyleri pek sevmeyen annem bile beğendi ve kendisi de mutlaka yapacağını söyledi. Hamurun mayalanması için gereken bekleme süresini hesaba katmazsak yapımı çok kolay.

Hamuru için;
4 yemek kaşığı tereyağ (2 kaşığı oda sıcaklığında, 2 kaşığı eritilmiş)
1 bardak ılık süt
1/3 bardak ılık su
1/4 bardak şeker
10gr. (1 paket) instant kuru hamur mayası
3 1/2 bardak un
1 çay kaşığı tuz

Şeker kaplaması için;
1 bardak esmer şeker (ben beyaz şeker kullandım)
2 yemek kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı yenibahar
4 yemek kaşığı veya 100gr. tereyağ

Kek kalıbınızı oda sıcaklığındaki iki kaşık tereyağ ile güzelce yağlarak bir kenara kaldırın.
Bir ölçü kabına ılık su, süt, maya, şeker ve eritilmiş tereyağını koyun ve karıştırın, mayanın fermante olması için 10 dakika bekleyin. Sonra bu karışımı elektrikli mikserinizin kasesine veya büyük bir kaseye dökün ve üzerine un ve tuzu ilave edin. Önce düşük hızda birkaç dakika karıştırın sonra 7 dakika daha hamur iyice pürüzsüz ve parlak haline gelene kadar yoğurun. Eğer elinizle şekil veremeyecek kadar fazla yumuşak bir hamur gibi görünüyorsa her seferinde birer kaşık birer kaşık olmak üzere un ekleyebilirsiniz. Yoğurduğunuz hamur oldukça yumuşak ama ele yapışmayan kolayca şekil alan bir halde olmalı.

maymunekmegihamurYoğurulan hamuru hafifçe unladığınız bir yerde birkaç dakika daha ellerinizle yoğurarak top haline getirin. Hamurun mayalanması için derince bir kaseye koyun. Kasenin üzerini hava almaması için streç filmle kapatarak 1 saat kadar bekletin.
Bu arada şeker ve tarçınlı baharat karşımını bir kasede karıştırın, başka bir minik tencerede tereyağını eriterek hazırlayın.
Mayalanan hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Hamurun hepsini minik toplar haline getirdikten sonra bu hamur toplarını önce eritilmiş tereyağına sonra da şekerli tarçınlı karışıma bulayın. Önceden tereyağladığınız kek kalıbına dizin.  Mayalanması için bir 40 dakika daha bekletin. (Zaten çok fazla kabardağı ve kek kalıbından da taşmaması için sadece 20 dakika beklettim.)
monkeybread180C derecelik fırında 30-35 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra 5 dakika dinlendirin sonra hemen bir servis tabağına ters çevirin. (Tereyağlı olduğu için kolayca çıkıyor.) Eğer kalıptan kolayca çıkmadıysa kek kalıbının üzerine ıslak bir havlu örtün 5 dakika daha beklettikten sonra kalıbından çıkarın. (Dikkat! Kalıpta soğumasını beklerseniz şekerli olduğu için kalıba yapışarak çıkmayabilir.)  

Sıcak sıcak parçaları kopararak yiyebilirsiniz. Afiyet olsun 😉 .

update: isterseniz mayalanma sürelerini atlayarak da yapabilirsiniz. yine de harika oluyor. 

Maymun Ekmeği / Tarçınlı Şekerli Ekmek (Monkey Bread)” üzerine 12 yorum

  1. Anonimus

    Merhaba,
    Malzemeleri aldim, tarifi yapmaya hazirim. Yalniz buradaki maya ufak paketler halinde satilan ekmek yapiminda da kullandiklarimizdan mi? Bir de 100 grlik paketlerde satilan ve once ilik sutle hazirlananlardan gordum, onu mu kullanacagim? Aralarinda hic fark var mi, onu bile soyleyemeyecek kadar uzagim bu konuya:)

    Beğen

      1. Anonimus

        Selam,
        Ben bu tarifi yaptım. Öncelikle size çok teşekkür ederim. Üşenip yabancı sitelerdeki tarifleri Türk malzemelerine çevirmemiştim. Ama canım hiç yemediğim halde (Martha’da görmüştüm ben de) monkey bread çekip duruyordu. Tarifiniz tam 12’den vuruyor, bazı web sitelerinde gördüğüm gibi ne çok ekmeğimsi, ne çok kuru, bol soslu rüya gibi bir ekmek.

        Yaşadıklarım ise: Yapıma geç başladığım için tarifin sonuca ermesi çok geçe kaldı, gece 1de fırından çıkarabildim. Uzun sürmese her gün yapacağım birşey, neyse ki uzun sürüyor da dombili bir insan olmayacağım onun yüzünden.

        1’de fırından tarifi çıkarabilmek için saat kurmam gerekti, çok uykum gelmişti. Sanırım birkaç dakikalık bir olay, üzeri yandı. Hiç sorun değil, ters çevirince görünmüyorlar 😛

        Bir de süsleme şekeri bende çok geldi, hamurumu belki biraz daha büyütmeliydim, bilemiyorum…

        Şimdi ben sizin yaptığınız gibi nezaket yapmayacağım ve bu tarifi kimseyle paylaşmayacağım 🙂 Bir web sitesinden aldığımı söylesem de çevremde bunu yapan tek kişi ben olmak istiyorum, çocuğum falan olunca etraftaki annelerden bir tek ben bunu yapayım istiyorum 😛 Bakalım, kendime saklamayı becerebilecek miyim 😀

        Beğen

      2. Tarifi denemenize ve beğendiğinize çok sevindim. Tarifi sır olarak saklamak istemeniz de çok hoşuma gitti doğrusu :). Afiyet olsun. Hoş yorumunuz için ayrıca teşekkür ederim.

        Beğen

  2. vildana

    sevgili bike selamun aleykum:)

    ben vildan (ozerturk olan, hatta simdi ozerturk sofu olan;P) seninle sanal ortamda da olsa yillarin ustune karsilasmak ne guzel:) bloguna nasil denk geldim, tam hatirlayamadim simdi, ama gorunce cok sevindim, yazdiklarina da bayildim (bilhassa DIY kismina). bizim yerinde duramayan, deli dolu kizimiz nasil hamarat bir anneye donusmus, hem sasirdim hem cok hosuma gitti ^-^. bu arada ikinci bebis, mehmet sancak bey de hosgelmis..Rabbim anali-babali buyutmek nasib etsin, iki evladini da hayirli evlatlardan eylesin ins..

    bu arada neden bu postun altina yaziyorum:) monkey bread tarifini ilk defa duydum, ve acikcasi denemeye cesaret edebilmem icin resim yetti;) biraz once firindan cikti, ve senin vesilenle super bir tarif mutat tarifler defterime girmis oldu :DD her ne kadar evde ortasi delik cukur kek kalibi olmadigi icin duz kek kalibinda yapmis olsam ve sekli resimdeki gibi sirin olmadiysa da, yine de tadi ve kokusu icin degdi:) bu vesileyle tesekkurler..yeni postlarini okumak uzere..

    Medine’den sevgiler..

    Beğen

    1. Ve aleylumselam Sevgili Vildan :),
      İşte blog tutmanın bir güzel tarafını daha! Taa Medinelerden haberini almak ne kadar güzel. Aslında ben hep crafty birisiydim ama delidoluluk daha göze batıyor tabii :D. Bütün güzel dileklerin için çok teşekkür ederim. Ben de bu vesileyle evliliğini tebrik eder ve muhabbetinizin yıllar boyu artarak devam etmesini dilerim ;).
      Monkey Bread sırf kokusu için bile yapılabilir eminim seninki de çok güzel olmuştur ellerine sağlık.

      Beğen

  3. Geri bildirim: Çiği Pişmişinden Daha Lezzetli Olan 15 Yiyecek - Yemek.com

  4. Geri bildirim: Maymun Ekmeği... |

  5. Pınar Berk Top

    Ben de Nigella’nın yemek programında görüp yapmaya üşeniyordum taa burda karşılaşana kadar.. şu anda fırında pişiyor, merakla sonucu bekliyorum😃

    Beğen

Yorum Yazın