Baybars bebekliğinden beri kitaplara bakmaya ve kitap okutmaya bayılır. Eve gelen akrabalarına aynı kitabı baştan sona yedi defa okutmuşluğu çoktur :).
Baybars’a defalarca okuduğum ilk kitap benim de çocukken okumaktan çok hoşlandığım Fatih Erdoğan’ın yazıdığı ve Huban Korman’ın çizdiği ‘güneş nereye gitti?’ idi. Her akşam uyku ritüelinin bir parçası olarak aylarca bu kitabı okuduk.
‘güneş nereye gitti’ ve ‘yağmur nasıl yağar?’ kitapları 1985 yılında ‘Aslı’nın Sordukları’ adı altında Redhouse yayınlarından çıkmış yalnızca iki kitaplık bir seriydi. Yeni baskıları yok sanıyorum. İki kitabımız da aşırı derecede yıprandığı için tekrar basılmasını dört gözle bekliyorum.
Baybars’ın bir buçuk yaşından sonra favori kitabı haline gelen kitabıysa sadece çizimlerden oluşan ve hikayesini kendiniz uydurduğunuz bir karton kitap. Çizeri Jonas Kötz. Geçen gün birdolapkitap’ta da Tayga’nın da başucu kitabı olduğunu okudum :). Bakalım Sancak da sevecek mi?
Bu yazısız kitap bir kedinin maceralarını resmediyor ve her sayfasında kedinin geçtiğini varsaydığınız kapı, pencere, çit aralığı gibi bir delik var :)..
Baybars’ın bebekken bakmayı çok sevdiği bir diğer karton kitap serisiyse innovativekids‘in tasarladığı ‘Little Learning Books‘.
Çok sevimli çizimleri olan bu kitabın sayfaları tam minik parmaklara göre oldukça kalın. Baskısı çok kaliteli ve kolayca yıpranmıyor. Zaten blok olarak da oynanabilmesi düşünülerek tasarlanmış. Üstelik kitabın yapımında %98 geridönüşüm materyalleri kullanılmış.
Yanımızdan ayırmadığımız bir diğer minik cep kitap serisiyse Axel Scheffler’in resimlediği ‘Pocket Library’ (Cep Kütüphanesi) idi. Doğrusu babası Baybars’a bu kitabı seçtiğinde Axel Scheffler’in şanını henüz bilmiyordum. Baybars bir dönem elinde bu kitaplarla öğlen uykusuna yatardı :). Dört ayrı kitaptan oluşan (kedi, köpek, kuzu ve kurbağa) bu minik kütüphanenin her bir kitabında kahramanın oldukça komik ve eğlenceli hikayesi anlatılıyor. Alex Scheffler’in her kitabında olduğu gibi bu minik seri de detaylı çizimlerle bezenmiş. Defalarca okusanız da sıkılmıyorsunuz çünkü her sayfada farklı şeyler dikkatinizi çekebiliyor. Meğer Banu da bu kitapçıklar hakkında Baybars henüz 3 günlükken yazmış.
Baybars’ın okumaktan en çok hoşlandıkları kitaplar özetle bunlardı. Şimdilerde ansiklopedik tarzda kitapları okutmayı tercih ediyor.
Çocuklarına kitap okumak isteyen anneler için rehber bir yazı olmuş,ne güzel olmuş…
BeğenBeğen
Teşekkürler annecim 🙂
BeğenBeğen